Tipy pro zdravý a spokojený spánek

Průměrně prospíme asi ⅓ života. Není ale spánek jako spánek. Jak proměnit hodiny převalování se a bezesných nocí v opravdu kvalitní odpočinek? Poradíme vám.

Proč je spánek tak důležitý

Pomáhá tělu s regenerací, zlepšuje fyzickou a duševní pohodu a snižuje riziko vzniku zdravotních problémů jako je vysoký krevní tlak, deprese nebo obezita. Během spánku se navíc z mozku odplavují toxiny, které se v něm nahromadily během dne. 

Pokud máte spánku málo, může dojít k dlouhodobé únavě, horšímu soustředění a můžete být podráždění. Řada lidí kvalitní spánek podceňuje a v dnešní době je dokonce moderní méně spát a více pracovat.

Češi si ale z trendů hlavu příliš nedělají. Podle výzkumu z roku 2023 patříme mezi největší spáče na světě. I přesto mají někteří z nás co dohánět. 

Pár faktů o spánku

  • 54 % lidí má problémy se spánkem.
  • Více než 24 % lidí  trpí nespavostí.
  • Přes 60 % Čechů má problém s usínáním.
  • 40 % spáčů se v noci opakovaně budí.

7 tipů pro sladký spánek a příjemné vstávání

Část faktorů, které ovlivňují spánek, dokážeme ovlivnit. Na některé si umíme navyknout, zatímco jiné jsou mimo naši kontrolu. Pokud se vám nedaří spát dobře, zkuste se zamyslet nad svými spánkovými návyky a zjistit, které faktory mohou mít pozitivní vliv na kvalitu vašeho spánku.

1. Vychytejte svůj spánkový režim

Snažte se chodit spát a vstávejte v pravidelných časech, aby si tělo zvyklo na určitý rytmus. Když se vám povede respektovat své tělo a jít spát v čase největší únavy, můžete docílit i toho, že budete vstávat automaticky bez budíku.

2. Stimulanty dejte stranou

Snažte se omezit před spaním konzumaci kofeinu a alkoholu. Poslední kávu byste si měli dát nejpozději 6 hodin před spaním, alkohol pak 3 - 4 hodiny před tím, než ulehnete. 

Kromě stimulantů byste se zhruba 60 minut před usnutím neměli vystavovat modrému světlu, tedy mobilním telefonům, počítačům a televizi. Modré světlo totiž zastavuje produkci melatoninu, což je hormon, který pomáhá s usínáním.

3. Unavte tělo i mysl

Zařaďte do svého dne pravidelný pohyb, ať už je to ranní jóga nebo večerní procházka, a pocítíte, jak se vám uvolní napětí a stres. Nezapomeňte také na relaxaci mysli - meditace nebo pár minut s knihou před spaním mohou zázračně uklidnit vaše myšlenky. Připravte si tělo i ducha na klidný a regenerující spánek!


4. Svěží vzduch

Nezapomeňte ráno otevřít okno a nechte do místnosti vplout čerstvý vzduch. Několik hlubokých nádechů čistého ranního vzduchu vám pomůže se plně probudit a začít den s čistou myslí. Tento jednoduchý rituál může mít pozitivní vliv na vaši náladu a energii pro celý den.

5. Upravte si ložnici

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak zlepšit kvalitu spánku, je úprava ložnice. Zaplňte místnost tlumenými uklidňujícími barvami jako béžová, světle modrá, světle šedá nebo světle zelená

Teplejší barvy, jako je žlutá, oranžová a červená, mohou mít stimulační účinek na náš mozek a udržují nás vzhůru v době, kdy bychom měli jít spát. Tyto barvy používejte jen v malém množství nebo je z místnosti, ve které spíte, odstraňte úplně.

6. Kvalitní strava

Pro dobrý spánek je důležitá vyvážená strava a dostatek vody. Jezte lehce, vyhýbejte se těžkým jídlům a cukru před spaním, aby váš trávicí systém nebyl přetížen. Nezapomínejte během dne pít dostatek vody, což pomáhá tělu udržet optimální funkčnost a přispívá k lepšímu spánku.

7. Připravte si krásné ráno

Pokud je to možné, vstávejte o něco dříve, abyste měli čas si užít ranní chvíle bez spěchu a stresu. Začněte den něčím, co vám dělá radost. Poslechněte si oblíbenou hudbu nebo podcast, přečtěte si pár stránek knížky nebo si vychutnejte ranní kávu.

Kvalitní povlečení dělá zázraky

Správně zvolené povlečení vám může zlepšit spánek. Není ale povlečení jako povlečení. Ložní prádlo by mělo být vyrobené z kvalitních přírodních materiálů, jako bavlna nebo perkál. Jsou příjemné na dotek, prodyšné a umí regulovat tělesnou teplotu. Výhodou těchto materiálů je, že jsou hypoalergenní a tedy vhodné i pro alergiky.

Nejoblíbenější kolekce povlečení:

Tipy pro zdravý a spokojený spánek

Jak často měnit povlečení a kolik sad si pořídit?

Doporučujeme měnit ložní prádlo každý týden, případně každých 14 dní. Alergici by měli povlečení měnit dokonce každé 3 dny. Proto je důležité mít ve skříni dostatek sad, aby bylo čím povlékat. Ideální je mít 3 oblíbené sady pro sebe a 1—2 „hodobóžové” sady povlečení pro návštěvy.